Terug

Career cushioning: Bereid jezelf voor op veranderingen in de arbeidsmarkt

Vijay Bik
5/5/2023
5
min

De moderne arbeidsmarkt is onvoorspelbaar. Door de toenemende dreiging van automatisering zijn veel mensen bang om hun baan te verliezen. Het is daarom slim om een duidelijk carrièredoel en back-up plan te hebben. Dit fenomeen noemen we career cushioning. In deze blog deelt onze collega Vijay hoe hij zichzelf voorbereidt op onverwachte veranderingen in zijn carrière.

Hoe werkt career cushioning?

Career cushioning verwijst naar het opbouwen van een back-up plan in je carrière. Dit plan beschermt je tegen uitdagingen, zoals ontslag, onverwachte levensgebeurtenissen of marktonderbrekingen. Het biedt zekerheid in je beroepsleven, zelfs wanneer je vanuit huis werkt.

De touwtjes in handen houden

Flexibele werkschema's, zoals hybride of remote werken zijn tegenwoordig steeds gebruikelijker. Maar wanneer je op kantoor werkt, heb je toegang tot meer netwerkmogelijkheden en professionele ontwikkeling. Dit kan soms een nadeel zijn voor degene die op afstand werken.

Gelukkig zijn er tal van online opties beschikbaar om je skills te verbeteren en nieuwe connecties te maken. Zoek actief naar webinars en netwerkevenementen die relevant zijn voor je vakgebied. Zo creëer je een extra buffer om op terug te vallen als er veranderingen plaatsvinden in de arbeidsmarkt.  

Jezelf onmisbaar maken

Om succesvol te zijn in je carrière, is het cruciaal om proactief te investeren in professionele groei en ontwikkeling. Banen veranderen snel of verdwijnen door geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie (KI). Ontwikkel unieke vaardigheden en bouw een sterke persoonlijke merkidentiteit op om jezelf onmisbaar te maken voor bedrijven.  

Personal branding

Personal branding gaat over het definiëren van wie je bent als professional en wat jij te bieden hebt. Het draait om het opbouwen van een sterkere relatie met het publiek door regelmatig te communiceren wat je unieke perspectief en expertise is. Dit kan via verschillende kanalen, zoals social media, blogs of een website.  

Met personal branding zet je jezelf neer als een merk. Je laat zien wat jou uniek maakt en toont je kwaliteiten, passies en ambities. Dit leidt tot meer kansen die aansluiten bij je vaardigheden en interesses.

Mijn career cushion

"Ik ben actief in zowel contentmarketing als fotografie en combineer deze interesses door me te richten op socialmediamarketing voor bedrijven. Om mezelf onmisbaar te maken op het gebied van contentmarketing probeer ik mijn kennis hierin uit te breiden. Dit doe ik door nieuwe skills te leren, zoals het ontwerpen van logo’s en animaties.

Tijdens mijn ontwikkeling van editing skills, kwam ik in contact met een professionele animator die video's maakt voor grote bedrijven. Onze gesprekken over animatie inspireerde mij om mezelf te verdiepen in het vak. Hierdoor heb ik mijn vaardigheden uitgebreid en ben ik waardevoller voor bedrijven."

Netwerken

Netwerken is het opbouwen van relaties en connecties met mensen in je vakgebied of branche. Het opent deuren naar nieuwe carrièremogelijkheden en biedt de kans om informatie en ideeën te delen of ondersteuning te krijgen van anderen. Onthoud wel dat netwerken niet alleen gaat over wat anderen voor jou kunnen doen, maar ook wat jij voor hen kan betekenen.  

Vraag om advies

Een mentor kan ook erg waardevol zijn bij het opbouwen van je netwerk. Hij of zij kan je helpen om de juiste mensen te ontmoeten door jou te introduceren aan andere professionals. Daarnaast biedt een mentor begeleiding en ondersteuning om skills te ontwikkelen die je nodig hebt om jouw doelen te bereiken.

Carrièreswitch

Natuurlijk kan het gebeuren dat je geen voldoening meer haalt uit je huidige baan en een carrièreswitch overweegt. Het kan spannend zijn om de sprong te wagen, maar biedt de kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan en te groeien als professional.  

Voordat je een carrièreswitch maakt, is het goed om nieuwe branches te verkennen. Onderzoek wat jouw interesses en vaardigheden zijn en hoe je deze kan meenemen naar een andere baan. Met de juiste voorbereiding en motivatie is een carrièreswitch een verfrissende en succesvolle stap.

Omgaan met verandering

Het ontwikkelen van een career cushion is een slimme zet in een wereld die voortdurend beweegt. Door jezelf voor te bereiden op toekomstige ontwikkelingen, kan je inspelen op nieuwe en onverwachte omstandigheden.  

Een career cushion betekent niet dat je immuun bent voor verandering, maar een goede basis hebt om op terug te vallen. De huidige arbeidsmarkt biedt veel verschillende carrièrekansen. Profiteer hiervan! Begin vandaag nog met het opbouwen van een stevig fundament voor je carrière.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Bekijk onze vacatures.

Heb je vragen?

Meer insights en cases