Terug

Een succesvolle carrière: De balans tussen diploma en werkervaring

QGROUP
12/10/2023
5
min

In de huidige arbeidsmarkt wordt van sollicitanten vaak verwacht dat ze zowel over de juiste diploma's als over relevante werkervaring beschikken. Maar wat weegt zwaarder: een diploma of werkervaring? Het is een balans die veel sollicitanten proberen te vinden. Werkgevers zoeken naar de ideale combinatie, maar hun voorkeur kan variëren. Laten we eens dieper ingaan op dit vraagstuk.

De waarde van een diploma

Diploma's geven duidelijk aan welke academische kennis en vaardigheden je hebt vergaard. Ze zijn een bewijs van je inzet en het vermogen om je in een bepaald vakgebied te verdiepen. Voor tal van functies zijn deze diploma's essentieel, omdat ze aantonen dat je over een solide basis beschikt voor je begint.

Voordelen van een diploma:

 • Aantoonbare kennis: Diploma's garanderen dat je over een bepaalde basiskennis beschikt.
 • Ingang tot specifieke banen: Voor sommige beroepen, zoals arts of advocaat, is een specifiek diploma vereist.
 • Concurrentievoordeel: Een diploma kan je onderscheiden van andere kandidaten die niet over dezelfde opleidingsachtergrond beschikken.

De waarde van werkervaring

Werkervaring geeft vaak een beeld van iemands vaardigheden in de dagelijkse praktijk. Het toont aan dat je niet alleen de theorie beheerst, maar deze ook effectief kunt inzetten. Bovendien bewijst het dat je je kunt aanpassen aan een professionele omgeving, kunt samenwerken met collega's en om kunt gaan met real-life uitdagingen op de werkvloer.

Voordelen van werkervaring:

 • Praktische kennis: Ervaring laat zien dat je weet hoe je jouw kennis in de praktijk kunt toepassen.
 • Soft skills: Door te werken, ontwikkel je belangrijke vaardigheden zoals communicatie, teamwerk en probleemoplossing.
 • Netwerk: Met werkervaring bouw je vaak een professioneel netwerk op dat van pas kan komen in je verdere carrière.

Wat weegt zwaarder?

Het is een vraag waar veel sollicitanten mee worstelen: diploma's of werkervaring? Helaas is er geen one-size-fits-all antwoord, omdat het echt varieert per functie, bedrijf en zelfs per sector. In sommige vakgebieden, zoals specialistische technische rollen of academische functies, kunnen diploma's en certificeringen doorslaggevend zijn. Aan de andere kant zijn er branches waar hands-on ervaring en bewezen vaardigheden op de werkvloer veel zwaarder wegen. Het is dus altijd belangrijk om goed onderzoek te doen naar wat specifiek voor jouw gewenste rol en industrie belangrijk is.

Enkele overwegingen:

 • Voor startersfuncties ligt de nadruk vaak op opleiding. Logisch, want als je net van school komt, heb je waarschijnlijk nog niet veel werkervaring opgedaan. Hier kunnen stages of projecten tijdens je studie wel een positieve draai aan geven.
 • Bij senior functies draait het vaak meer om wat je in de praktijk hebt laten zien. Werkervaring weegt dan zwaarder, vooral omdat in zulke rollen praktische kennis en ervaring echt onmisbaar zijn. Je trackrecord en je vermogen om teams te leiden of projecten succesvol af te ronden, kunnen hier de doorslag geven.
 • In vakgebieden zoals de creatieve industrie of technische branches kan een overtuigend portfolio of specifieke vaardigheden soms meer zeggen dan welk diploma dan ook. Hier gaat het echt om wat je kunt laten zien, of dat nu een geweldige ontwerpcollectie is of een indrukwekkend stukje code.

Tips voor een gebalanceerd cv

 • Voor starters: Focus op je studie en relevante praktijkervaring, zoals stages of projecten.
 • Voor professionals: Laat je werkervaring schitteren, maar vergeet je educatieve achtergrond niet.
 • Wees specifiek: Vermeld concrete projecten en resultaten, ondersteund met feiten en cijfers.
 • Blijf leren: Volg regelmatig cursussen om bij te blijven en toon je leergierigheid.
 • Netwerken: Onderhoud contacten in je branche en benut platforms zoals LinkedIn.
 • Personaliseer: Richt je cv en sollicitatiebrief specifiek op de baan waar je interesse in hebt.

Conclusie

Zowel werkervaring als diploma's zijn waardevol op je cv. Het belangrijkste is om een balans te vinden die aansluit bij jouw carrièredoelen en de functies waarvoor je solliciteert. Door je prestaties en kwalificaties op de juiste manier te presenteren, zorg je ervoor dat je cv eruit springt bij potentiële werkgevers. Als je op zoek bent naar een partner die je kan ondersteunen bij je carrièreontwikkeling, denk dan aan QGROUP. Wij zijn experts in het begeleiden van professionals naar hun ideale baan. Neem contact met ons op om te ontdekken hoe wij jou kunnen helpen.

Heb je vragen?

Meer insights en cases