Terug

Van kantoor naar keukentafel: Hoe hybride en remote werken ons leven verandert

Gijs Wigger
28/3/2023
3
min

Hybride werken, of bedrijven het leuk vinden of niet, het wordt steeds populairder. In de tijd dat we Corona alleen nog kenden als een Mexicaans biertje, werkte slechts één op de vier mensen hybride. Tegenwoordig is dit de helft van werknemers op de arbeidsmarkt en kunnen we concluderen dat deze trend de norm is geworden. Wat houdt het in en wat betekent dit voor jou als werkgever? Wij leggen het je uit.

Wat is hybride werken?

Thuis de laptop opendoen om online een meeting in te springen. Dit is de realiteit waar we vandaag in leven. Hybride werknemers wisselen af tussen op kantoor en thuiswerken. Ze krijgen de gelegenheid om wat langer te slapen, doordat zij zich niet druk hoeven te maken over NS-stakingen of files op de snelweg.

Het voordeel van hybride werknemers

Een groot voordeel van hybride werknemers is flexibiliteit. Wanneer werknemers thuiswerken, krijgen ze bijvoorbeeld de gelegenheid om hun dag een stuk flexibeler in te plannen. Hierdoor zijn ze vaak productiever.  

Sommige werknemers kunnen zich thuis beter concentreren. Geen korte vragen tussendoor of collega's met een leuk verhaal. Door afleidingen te verminderen, kunnen zij zich focussen op de werkzaamheden.

Remote werken

Het komt ook wel eens voor dat werknemers liever remote werken. Ze zijn niet gebonden aan een specifieke locatie en hoeven niet op kantoor te komen. Dit houdt in dat ze volledig thuis of vanuit het buitenland werken. Net als hybride werken zijn hier een aantal belangrijke aandachtspunten voor jou als werkgever.

Remote of hybride werken?

Remote en hybride werken lijken op elkaar, maar zijn niet hetzelfde. Zo komen hybride werknemers wel eens langs op kantoor en zullen remote werknemers enkel thuis of buiten de deur werken. Als werkgever is het belangrijk om je te verdiepen in de behoeften en wensen van de werknemers. Zo kan jij ze tevreden houden en hun productiviteit maximaliseren.

5 tips om hybride werken te faciliteren

Veel bedrijven zijn overgestapt op een hybride werkmodel. Hybride werken biedt talloze voordelen, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Hoe zorg je ervoor dat hybride werken soepel verloopt? Wij geven je vijf tips om hybride personeel tevreden te houden:

 1. Investeer in technologie
  Niets is zo irritant als trage programma's of slome wifi. Investeer in een goede infrastructuur, waarmee werknemers beschikken over een sterke internetverbinding en de juiste tools. Zo zorg je ervoor dat ze productief werken zonder haperingen.

 1. Maak duidelijke afspraken  
  Om hybride werken succesvol te maken, moeten er duidelijke werkafspraken worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er vaste dagen worden afgesproken waarop teamleden op kantoor werken en andere dagen waarop ze vanuit huis werken.  

 1. Versterk teamcultuur
  Hybride werken kan het teamgevoel verminderen. Het is belangrijk om dit tegen te gaan door regelmatig teamactiviteiten te organiseren, zowel op kantoor als online. Dit kan een virtuele sessie zijn of gezamenlijke lunch op kantoor.  

 1. Ondersteun timemanagement
  Ondersteun werknemers door meetings te plannen op tijdstippen dat voor iedereen werkt. Door elke ochtend in te checken met hybride personeel, kan je controleren of ze hun verantwoordelijkheden nakomen.

 1. Budget vrijmaken om een thuiswerkplek in te richten
  Een goed ingerichte thuiswerkplek kan het verschil maken tussen productiviteit en lichamelijke klachten. Een normale bureaustoel kan bijvoorbeeld al snel voor rug en nek klachten zorgen. Je kan dit voorkomen door budget vrij te maken voor hybride werknemers.

Boost productiviteit

Hybride werken is niet meer weg te denken uit de arbeidsmarkt. In deze tijd is het belangrijk om open te staan voor deze nieuwe manier van werken en hier goed op in te spelen. Verdiep jezelf in de behoeften en wensen van werknemers. Zo blijven ze tevreden en help je hun productiviteit te maximaliseren.

Heb je vragen, opmerkingen of zoek je een nieuwe werknemer die hybride of remote wilt werken? Neem contact met ons op!

Heb je vragen?

Meer insights en cases