Terug

Waarom eerlijkheid op je cv belangrijk is

Sanne de Kruijf
19/1/2023
3
min

Het mag eigenlijk niet, maar toch komt het wel eens voor dat mensen liegen op hun curriculum vitae. Een cv is een document waarin mensen hun opleiding, vaardigheden, werkervaringen en andere kwalificaties beschrijven. In deze blog bespreken we diverse redenen waarom liegen op je cv een no-go is, welke consequenties het kan hebben én geven we je tips om een eerlijke curriculum vitae te schrijven.  

Waarom liegen op je cv?

Een leugentje om eigen bestwil toevoegen aan je cv gebeurt vaker dan je denkt. Uit onderzoek van Staffcircle blijkt dat 32% van de deelnemers aan hun enquête weleens gelogen heeft op hun cv. Dit kan gaan over hun werkervaring en vaardigheden om beter aan te sluiten bij de functie waarop ze solliciteren. Sommigen werkzoekenden zijn misschien ontslagen, hebben een lange reis gemaakt of zijn er om een andere reden tussenuit geweest. Een gat op je cv kan verdacht zijn voor recruiters en HR-medewerkers. Ze kunnen ernaar vragen tijdens het gesprek en dit kan soms ongemakkelijk zijn voor de sollicitant. Het kan daarom voorkomen dat ze hun begin- en einddatum van banen veranderen om deze gaten te vullen. Maar wist je dat dit ernstige gevolgen kan hebben op je toekomstige carrière?

Strafbaar

Het kan verleidelijk zijn om je werkervaring of opleiding op te poetsen op je cv tijdens het solliciteren, maar het is belangrijk om te beseffen dat dit oneerlijk is tegenover je werkgever. Daarnaast is het risico dat je wordt betrapt groot. Veel werkgevers controleren referenties voordat ze je aannemen. Als je wordt betrapt op het opgeven van onjuiste informatie, kan dit leiden tot ontslag of een negatieve aantekening op je werkgeversreferenties. Dit kan tegenslag geven aan je toekomstige carrière omdat het wantrouwen brengt bij je volgende sollicitatie.  

Bovendien kan het ook juridische gevolgen hebben. Volgens artikel 225 van het wetboek van strafrecht is opzettelijk onjuiste informatie op je cv vermelden of bepaalde zaken verzwijgen, strafbaar. Als je hierdoor een baan krijgt die je anders niet had gekregen, kan dit worden beschouwd als fraude. Je kan hier zelfs een boete voor krijgen. Het is daarom beter om eerlijk te zijn op je cv en alleen informatie te vermelden die daadwerkelijk klopt, zodat je op een eerlijke manier kunt solliciteren zonder problemen te riskeren.

Maar wat kan je doen om toch uit te blinken? Met deze tips haal jij jouw droombaan binnen, mét een eerlijk cv.

Focus op resultaten

Onderscheid je door de focus te leggen op de goede punten van je cv. Benoem de resultaten die je hebt behaald. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Ik zorgde ervoor dat de zoekresultaten met 12% stegen’, in plaats van: ‘Ik was verantwoordelijk voor het optimaliseren van zoekresultaten’. Op deze manier noteer je wat je hebt gedaan en bewijs je jouw vaardigheden door te vertellen wat je ermee hebt bereikt. Je laat dan een grotere indruk achter bij het bedrijf waar je solliciteert.  

Begin- en einddatum

Vermeld naast jaartallen ook altijd de maand waarin je bent begonnen. Zo ziet de werkgever hoelang je ergens werkte en of je snel van baan wisselt. Heb je een gat in je cv omdat je een jaartje bent gaan reizen of vroegtijdig bent gestopt met je opleiding? Zet dit dan kort en bondig op een rijtje. Hier is niets mis mee. Werken aan je kwaliteiten is namelijk ook relevant. Het kan zelfs voorkomen dat al jouw reiservaringen worden beschouwd als uniek, waardoor je dus alsnog opvalt tussen alle sollicitanten.

Cv op maat

Personaliseer je cv en motivatiebrief per bedrijf. Denk aan het aanpassen van het design naar de huisstijl van de desbetreffende organisatie. Daarnaast is het verstandig om alleen relevante werkervaring op je cv te zetten. Een baan als vakkenvuller bij een supermarkt van vijftien jaar geleden is misschien niet zo heel relevant wanneer je solliciteert voor marketingmanager.  

Schrijf een motivatiebrief op basis van het bedrijf waar je solliciteert. Dit laat zien dat je jezelf goed hebt verdiept en begrijpt wat er van je wordt verwacht. Tegelijkertijd straal je enthousiasme uit om voor het bedrijf te werken en bewijs je dat je een goede match bent voor de functie.  

Wat we je willen meegeven met dit artikel?

Wees eerlijk, want eerlijkheid betaalt op lange termijn. Je valt nu misschien niet op voor een specifieke baan of kan minder salaris vragen dan gewild, maar uiteindelijk zal een baan die bij je past wel op je pad komen.  

Heb je een vraag of ben je op zoek naar een baan? Neem gerust contact met ons op!

Heb je vragen?

Meer insights en cases