Terug

Werkgeluk: Haal maximale voldoening uit je werk

Robin van Stee
4/7/2023
2
min

Elke werknemer wil wel een functie waar ze gelukkig van worden. Maar hoe zit dat? Dit is natuurlijk voor iedereen anders. Deze blog benadrukt de essentie van werkgeluk en bespreekt hoe het verhogen ervan een positieve invloed heeft op het geheel.

Wat is werkgeluk?

Werkgeluk is het gevoel dat jij ervaart tijdens het uitvoeren van je werkzaamheden. Het gaat net iets verder dan werkplezier. Een werkgever kan bijdragen aan hoe breed jouw glimlach is, maar een groot deel heb je zelf in de hand. Wanneer iemand zich gelukkig voelt op het werk, is deze persoon vaak behulpzamer, productiever, flexibeler en trouw aan de organisatie.

Wil jij weten hoe hoog je werkgeluk is?

Tips om werkgeluk te verhogen

Er zijn verschillende elementen die invloed hebben op je werkgeluk. Denk hierbij aan de bedrijfscultuur, betekenisvol werk, zelfontplooiing, erkenning, waardering en werk-privébalans.

Positieve bedrijfscultuur

Een positieve bedrijfscultuur gaat hand in hand met een omgeving waarin jij jezelf kan zijn en wordt gesteund. Het is een plek met motiverende collega's waar de humor, normen en waarden aansluiten bij die van jou. Een gezonde werkomgeving creëert een veilig gevoel en draagt bij aan een betere samenwerking.

Je hebt hier zelf invloed op. Investeer in goede relaties en communicatie op de werkvloer. Loop eens een rondje in de pauze of werk samen aan een project. Er zit veel verschillende kennis en ervaring in een organisatie waar je van kan leren. Een positieve bedrijfscultuur draagt bij aan het werkgeluk van iedereen.

Betekenisvol werk

Wanneer jij gelooft in de waarde van je werk, veroorzaakt dit een diep gevoel van trots, veerkracht en doorzettingsvermogen. Kijk naar het grotere plaatje. Hoe draag jij bij aan organisatiedoelen, de maatschappij of individuen?

Autonomie en werkzaamheden die passen bij je persoonlijke missie kunnen hierin een grote rol spelen. Wees ook bewust van je talenten, passie en drive. Wat gaat jou van nature makkelijk af en geeft je energie? Bekijk de verantwoordelijkheden los van elkaar. Zo vind je stap voor stap meer betekenis binnen jouw functie.

Zelfontplooiing

Werknemers stimuleren om hun potentieel te benutten, geeft een gevoel van voldoening in het werk. Het creëert ruimte om vaardigheden te ontwikkelen en expertises te verbreden. Dit zorgt voor een flow aan nieuwe energie. Vraag of iemand ondersteuning nodig heeft bij werkzaamheden en projecten.

Om jezelf te verdiepen in een specifiek onderwerp of om te praten over het realiseren van jouw ambitie, kan je een cursus te volgen. Dit biedt de ruimte om te ontdekken hoe waardevol je expertise is en wat de mogelijkheden binnen de organisatie zijn. Het is een kans om te verkennen en te groeien in je vakgebied.

Erkenning en waardering

Waardering vanuit je werkgever en collega’s laat zien dat ze geloven in jouw werknemersvaardigheden. Hierdoor zijn ze sneller bereid om te investeren in je groei. Wanneer je een gevoel van waardering en erkenning ervaart, ben je over het algemeen meer betrokken.

Het streven naar continue groei en het vieren van successen kan leiden tot een hoger niveau van zelfvertrouwen, productiviteit en enthousiasme voor je werk. Gun jezelf erkenning en vier mijlpalen, hoe klein ze ook zijn. Deze positieve energie kan van invloed zijn op je bereidheid om feedback te geven en te ontvangen.

Werk-privébalans

Een goede werk-privébalans betekent dat jij je tijd en aandacht zonder stress kan verdelen. Hierdoor heb jij voldoende energie om aan je werk en privéleven te besteden, en zit je lekkerder in je vel. Een gezonde balans heeft namelijk het potentieel om het gevoel van welzijn te verbeteren en je energielevels te verhogen.

Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt om na het werk te ontspannen. Dit in de vorm van hobby's, kwaliteitstijd met mensen die jou positieve energie geven of lekker tijd voor jezelf. Neem af en toe een adempauze tijdens je werkzaamheden. Dit helpt bij het verbeteren van je focus en productiviteit.

Interne carrièreswitch

Veroorzaakt je huidige functie veel stress? Dan kan een interne functiewijziging meer flexibiliteit en balans bieden. Of misschien verhoogt je werkgeluk wanneer het takenpakket van de functie wordt aangepast. Houd wel in gedachten dat niet alle bedrijven dezelfde mogelijkheden bieden. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder interne mobiliteit en beschikbare posities.

Om te ontdekken welke opties binnen jouw organisatie zijn, kan je informatie opvragen bij je leidinggevende of de HR-afdeling. Zo kan jij jouw doelen bereiken zonder van werkgever te veranderen. Wat belangrijk is in een tijd waarin het behouden van talent een uitdaging kan zijn. Een echte win-winsituatie!

Optimaliseer je werkgeluk

Werkgeluk is iets persoonlijks en er zijn diverse manieren waarop dit per persoon behaald kan worden. Probeer de bovenstaande tips aan te passen op je eigen ambities en omstandigheden en bereid jezelf voor op de snel veranderende arbeidsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld met career cushioning.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? Kom werken bij QGROUP!

Heb je vragen?

Meer insights en cases