Terug

Wat jij als werkgever moet weten over quiet quitting

Vy Nguyen
17/2/2023
5
min

In de afgelopen jaren wordt een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker voor werknemers. Deze behoefte aan balans heeft geleid tot nieuwe termen en concepten, waaronder het fenomeen van "quiet quitting". Wat dit precies is, waar het vandaan komt en hoe jij hier als bedrijf mee omgaat, leggen we je uit in deze blog.

Wat is quiet quitting?

Quiet quitting is een fenomeen waarbij werknemers de focus leggen op het uitvoeren van hun basiswerkzaamheden en niet meer dan noodzakelijk is. Een keer overwerken of een extra meeting bijwonen is geen probleem, als dit maar niet altijd wordt verwacht en ten koste gaat van het privéleven. Quiet quitters durven dus meer op hun strepen te staan. Good for them, maar hoe ga je als werkgever om met deze beweging?  

Waarom quiet quitting?

Tijdens COVID-19 werkte een groot deel van de bevolking thuis en werd de scheidingslijn tussen werk en privé onduidelijk. Als gevolg werd een gezond evenwicht tussen beiden belangrijker en hebben velen een andere werkmentaliteit gekregen.

Waar overwerken en het beantwoorden van mailtjes in het weekend voorheen veel meer geaccepteerd werd, voelen steeds meer mensen hier weerstand tegen. Ze willen zich in hun vrije tijd meer focussen op hobby’s, familie en vrienden. Dit zorgt ervoor dat ze over het algemeen beter presteren binnen kantooruren. In sommige gevallen halen ze zelfs meer voldoening uit hun werk.  

Hoe ga je als bedrijf om met quiet quitting?

Wanneer werknemers het nut van hun werkzaamheden inzien en genoeg tijd hebben om te ontspannen, ontstaat er een gezonde balans tussen werk en privé. Het is dus verstandig als werkgever om dit in de gaten te houden en af en toe in te checken.  

Hieronder vind je een aantal handvatten waarmee jij als werkgever in kan spelen op quiet quitting bij je werknemers:

  • Creëer een open werkcultuur
    Zorg ervoor dat werknemers zich comfortabel voelen om feedback te geven en ontvangen. Luister aandachtig naar wat ze zeggen en reageer op hun behoeften of verzoeken. Open communicatie tussen de werkgever en werknemer is belangrijk om vertrouwen op te bouwen.
  • Check regelmatig in bij werknemers
    Door regelmatig in te checken bij je team, kan je de tevredenheid van werknemers volgen en eventuele problemen op tijd oplossen. Dit kan via een wekelijkse meeting of individuele gesprekken met werknemers. Vraag hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben bij het voltooien van taken of andere zaken.
  • Herdefinieer de kerntaken
    Bespreek samen met je werknemers de zingeving van de werkzaamheden. Kijk kritisch naar de kerntaken van een functie. Welke werkzaamheden zijn van belang en kunnen ingericht worden op een efficiëntere en/of productievere manier.
  • Let op gedragsveranderingen
    Let op signalen van terugtrekking, zoals minder deelname aan groepsactiviteiten, sociale interactie of productiviteit. Zelfs kleine gedragsveranderingen kunnen wijzen op grotere problemen. Maak deze problemen bespreekbaar en biedt de nodige ondersteuning.
  • Biedt doorgroeimogelijkheden
    Zorg dat jouw team de kans krijgt om zichzelf te ontwikkelen en te groeien binnen het bedrijf. Dit kan je doen door het aanbieden van trainingen of het geven van extra verantwoordelijkheden. Door te investeren in hun ontwikkeling, vergroot je de kans dat ze bij het bedrijf blijven.
  • Besteed aandacht aan de gezondheid van werknemers
    Veel werknemers zien quiet quitting als onderdeel van mentale gezondheid. Maar dit is niet nodig als werkgevers proactief inspelen op hun behoeften. Geef prioriteit aan de mentale, fysieke en emotionele gezondheid van je werknemers. Stimuleer ze om te gaan sporten, of biedt online abonnementen voor meditatie applicaties.
  • Grenzen stellen
    Stel samen met je werknemers duidelijke grenzen. Dit kan je doen door bijvoorbeeld te benadrukken dat het opnemen van telefoontjes na werktijd optioneel is. Bespreek met je team wat precies een noodsituatie is na kantooruren. Laat je werknemers eerder naar huis gaan of later beginnen, wanneer zij een keertje overwerken.

It’s all about balance

We verbruiken veel energie tijdens het uitvoeren van onze werkzaamheden en hebben tijd nodig om te ontspannen. Creëer een open werkomgeving waarin jouw werknemers voldoende ruimte hebben om hun hobby's uit te voeren. Let op gedragsverandering, biedt genoeg doorgroeimogelijkheden, stel duidelijke grenzen en laat aan je werknemers zien dat jij hun gezondheid belangrijk vindt.

Vragen of opmerkingen over quiet quitting? Neem contact met ons op!

Heb je vragen?

Meer insights en cases